Επίσκεψη στο ελαιοτριβείο

  • Εκτύπωση

Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013 ήταν ιδιαίτερη μέρα για την Β? τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Βροντάδου, καθώς επισκεφτήκαμε το ελαιοτριβείο του κύριου Ξενάκη στο Λατόμι.

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς ξεκινήσαμε το πρόγραμμα με την Ελιά και το λάδι.

Έτσι μια από τις πολλές  εκπαιδευτικές μας δραστηριότητες  ήταν και η γνωριμία μας με το ελαιοτριβείο και η διαδικασία της παραγωγής του ελαιόλαδου.

Μαζί μας είχαμε και τον αγαπημένο μας κύριο  Κώστα, που είναι ο διευθυντής του σχολείου μας , αλλά και συνεργάτης συνάδελφος στα σχέδια εργασίας μας.

Πριν ξεκινήσουμε διηγήθηκα ένα παραμύθι για τo ελαιοτριβείο, καθώς είχαμε κάνει συλλογή από παραμύθια, μύθους, τραγούδια και ποιήματα που σχετίζονται με την ελιά και το λάδι.

  

 

Μάλιστα μια μαθήτρια είχε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Μας έφτιαξε ένα ποίημα-τραγούδι για τη σημερινή μας επίσκεψη.

Πάμε εκδρομή

ελάτε όλοι μαζί

να τραγουδήσουμε.

Κι όταν κατεβούμε

να μάθουμε πολλά πράγματα για το λαδάκι

που βγάζει το δεντράκι

και που βάζουμε στο φαγάκι.

Λάδι κίτρινο χρυσό

που το βγάζουν από τον καρπό!

Ελένη Ψ.

Με συγκίνησε πολύ η μικρή μου μαθήτρια!

Ξεκινήσαμε λοιπόν για το ελαιοτριβείο. Εκεί στην είσοδο είδαμε φορτηγάκια γεμάτα τσουβάλια με ελιές, τελάρα για την παράδοση του καρπού στο ελαιοτριβείο και μια μεγάλη ζυγαριά. Μάλιστα ένας συμμαθητής μας ανέβηκε και τον ζυγίσαμε.

Μας υποδέχτηκε ο κύριος Γρηγόρης που έχει το ελαιοτριβείο και μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του, εξηγώντας μας βήμα-βήμα πώς παράγεται το λάδι.

Πρώτα μας έδειξε το σημείο όπου τοποθετούνται οι ελιές μόλις έρχονται στο ελαιοτριβείο. Από την κορδέλα-ταινία μεταφοράς που βλέπουμε οι ελιές πηγαίνουν στους φυσητήρες(που είναι σαν απορροφητήρες) για να καθαρίσουν από διάφορες βρωμιές (σκόνη-χώμα) και τα φύλλα. Στο τέλος ζυγίζονται.

 

 Μεταφερθήκαμε στο διπλανό μηχάνημα που ζεσταίνει και τεμαχίζει τον καρπό. Εδώ γίνεται η σύνθλιψη του καρπού και η παραγωγή ελαιοπολτού.

 

Από εκεί μεταφερθήκαμε στους κυλίνδρους που ξεχωρίζουν το λάδι από τη σάρκα, το νερό και το κουκούτσι της ελιάς. Το μηχάνημα αυτό μας άρεσε ιδιαίτερα.

 

 

Στη συνέχεια είδαμε το μηχάνημα που "ξεπλένει" το καθαρό λάδι και που το βγάζει πλέον έτοιμο για κατανάλωση.

 

 

Δίπλα εκεί είχε και τη ζυγαριά που ζυγίζουν το λάδι.

Ευκαιρία λοιπόν για μερικά προβληματάκια αφαίρεσης.

Η δασκάλα μας είπε πως από τα 100 κιλά ελιές βγαίνουν περίπου 20 κιλά λάδι. Πόσα είναι άχρηστα;

 

 

Έπειτα είδαμε τους τενεκέδες που τοποθετείται το λάδι, διάφορα είδη δοχείων: πιθάρια, βαρέλια, ειδικά πήλινα δοχεία, λεκάνες και αναγνωρίσαμε τα γεωμετρικά στερεά ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο, κύλινδρος που κάναμε σήμερα στα μαθηματικά. Κι εδώ έπρεπε να λύσουμε ένα πρόβλημα. Οι τενεκέδες χωρούσαν 15κιλά και 5 κιλά. Πόσους τενεκέδες θα χρειαστούμε για να βάλουμε τα 20 κιλά λάδι που βγάλαμε στο προηγούμενο πρόβλημα;

Ύστερα βγήκαμε έξω να δούμε που πηγαίνουν τα φύλλα και τα κουκούτσια της ελιάς μετά από όλη την επεξεργασία. Η αλήθεια είναι πως μύριζε λίγο έντονα και δεν καθίσαμε πολύ εκεί.

 

 

Αποχαιρετήσαμε τον ευγενικό κύριο Γρηγόρη, αφού τον ευχαριστήσαμε για τη φιλοξενία και επιστρέψαμε στο σχολείο μας.

Συνέντευξη

με τον ελαιοτριβέα

Β΄ ΤΑΞΗ

Τι χρειαστήκαμε:

Σημειωματάριο  Μολύβι

Φωτογραφική μηχανή και

Ένα πλατύ χαμόγελο

1.Πόσα χρόνια ασχολείται ο κύριος Γρηγόρης με το επάγγελμα του ελαιοτριβέα;

_________________________________________________

2. Πόσα χρόνια λειτουργεί το ελαιοτριβείο;

_________________________________________________

3. Πώς αποφάσισε ο κύριος Γρηγόρης να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα; Είναι οικογενειακή επιχείρηση; _________________________________________________

_________________________________________________

4. Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει ο ελαιοτριβέας; Έχετε κάποιο βοηθό;

__________________________________________________________________________________________________

5. Κάθε πότε αλέθει ελιές;

_________________________________________________

6. Φέτος τα ελιόδεντρα έχουν καρπό;

_________________________________________________

7. Υπήρχε περίοδος που αλέθονταν περισσότερες ελιές καθημερινά;

_________________________________________________

8.Ποιο μήνα ξεκινάει το άλεσμα των καρπών της ελιάς στο ελαιοτριβείο;

_________________________________________________

9. Τι μηχανήματα υπάρχουν;

__________________________________________________________________________________________________

10.Πόσα κιλά καρπού χρειάζονται για να παραχθεί 1 κιλό ελιές;

_________________________________________________

11. Πόσο κοστίζει ένα κιλό λάδι;

_________________________________________________

12.Τι πρέπει να προσέξει ένας παραγωγός για να πετύχει καλό λάδι;

_________________________________________________

13. Tι είδη λαδιού υπάρχουν και τι χρώμα έχει το καλό λάδι;______________________________________________________________________________________________

14. Ποιο είναι το σωστότερο σκεύος για να διατηρείται για αρκετό καιρό το λάδι ;

_________________________________________________

15. Τι πρέπει να αναγράφεται στις ετικέτες των ελαιόλαδων;

__________________________________________________________________________________________________

16.Tι είναι η «μούργα» και που καταλήγει;

_________________________________________________

17.Πού κάνει καλό η κατανάλωση λαδιού στην υγεία μας;

__________________________________________________________________________________________________

18. Άν τα υπολείμματα του ελαιοτριβείου επιβαρύνουν το περιβάλλον;

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________