10 χρυσοί κανόνες τάξης

Παρακάτω δίνονται συγκεντρωτικά κάποιοι κανόνες για την τάξη. Αξίζει να δώσουμε έμφαση στη θετική διατύπωση, στο ότι δηλαδή λέμε στα παιδιά τι να κάνουν κι όχι τι να μην κάνουν...

Σειρά νέα λογομάθεια: Ορθογραφία-Συντακτικό

Πατήστε πάνω στις παρακάτω εικόνες για να δείτε δύο πολύ χρήσιμες συλλογές από ασκήσεις για τη γενική, την τάξη υποδοχής και την ειδική τάξη. Από το Ινστιτούτο Επεξεργασίας Λόγου...

  

Κοινωνικές ιστορίες

 «Μια κοινωνική ιστορία περιγράφει μια κατάσταση, μια δεξιότητα ή ιδέα που σχετίζεται με κοινωνικές καταστάσεις, προοπτικές και κοινές απαντήσεις με συγκεκριμένο τρόπο γραφής και ειδική δομή» (C. Grey, 1991). Μπορεί να περιέχουν εικόνες, λόγο ή συνήθως και τα δύο.

 

Οι παρακάνω κοινωνικές ιστορίες μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διδασκαλία αποδεκτών κοινωνικά συμπεριφορών σε μαθητές με Δ.Α.Φ. 

Κάποιες από τις επόμενες κοινωνικές ιστορίες (π.χ. "Ευγένεια") μπορούν να αξιοποιηθούν και στη γενική τάξη, για τον ίδιο σκοπό και λόγω των ομαδικών δραστηριοτήτων που τις συνοδεύουν. Πατήστε πάνω στην εικόνα για να τις δείτε.

 

Διαβάστε περισσότερα: Κοινωνικές ιστορίες

Υλικό για διδασκαλία δεξιοτήτων διαλόγου

Πατήστε πάνω στις παρακάτω εικόνες για να δείτε χρήσιμο υλικό για παιδιά με Δ.Α.Φ.: διαλόγους για καθημερινή επικοινωνία και εικονογραφημένο λεξιλόγιο οργανωμένα ανά θεματικές ενότητες!

 

Παιχνίδια για την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης

Παιχνίδι 1ο: Παντομίμα συναισθημάτων

Δίνουμε στα παιδιά καρτέλες που απεικονίζουν πρόσωπα με διαφορετικά συναισθήματα. Το κάθε ένα διαλέγει μία κάρτα ή μπορούμε έχοντάς τες γυρισμένες ανάποδα να διαλέγει το παιδί στην τύχη.

Διαβάστε περισσότερα: Παιχνίδια για την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης

Λέξεις - κλειδιά για την επίλυση προβλημάτων

Στα προβλήματα υπάρχουν ορισμένες λέξεις που μας βοηθούν συνήθως να καταλάβουμε τι πράξη πρέπει να κάνουμε.

Διαβάστε περισσότερα: Λέξεις - κλειδιά για την επίλυση προβλημάτων

Δραστηριότητες και παιχνίδια για την εκμάθηση της προπαίδειας

Στο άρθρο αυτό παρουσιάζονται ομαδικά και ατομικά παιχνίδια και δραστηριότητες για την εκμάθηση της προπαίδειας. Μπορούν να αξιοποιηθούν στο σχολείο και στο σπίτι σε συνδυασμό με την παραδοσιακή διδασκαλία και ενδείκνυται για παιδιά με και χωρίς δυσκολίες.

Διαβάστε περισσότερα: Δραστηριότητες και παιχνίδια για την εκμάθηση της προπαίδειας

Πρόσθετες πληροφορίες