ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ

Φέτος το σχολείο συμμετείχε με την ομάδα Ρόμποτοπ στους αγώνες εκπαιδευτικής ρομποτικής που διοργανώνει η WROHELLAS. Τα παιδιά πήραν μέρος με την κατασκευή τους στους περιφερειακούς αγώνες Βορείου Αιγαίου, στην ανοικτή κατηγορία: «Αρχιπέλαγος Αιγαίο: Η τεχνολογία βοηθά να αναπτυχθούν τα νησιά». Παρόλο που το βήμα της πρόκρισης δεν έγινε για τους τελικούς της Αθήνας, κερδίσαμε μια όμορφη εκπαιδευτική εμπειρία που ζήσαμε σαν ομάδα μέσα από τη διαδικασία κατασκευής της μακέτας και λύσης προβλημάτων με τη βοήθεια της εκπαιδευτικής ρομποτικής. Ευχαριστούμε πολύ τον εθελοντή Leon Hartwig για την πολύτιμη βοήθεια και στήριξή του, στην προσπάθεια μας αυτή.

ΣΕΝΑΡΙΟ:

Βρισκόμαστε στο Βροντάδο της Χίου και ζούμε κοντά στην περιοχή της Δασκαλόπετρας. Η Δασκαλόπετρα είναι φημισμένη, διότι εδώ υπάρχει το αρχαίο ιερό της Θεάς Κυβέλης που κατά πολλούς ήταν η πέτρα που απάγγελνε τις ραψωδίες του ο Όμηρος, ο δάσκαλος, ο τυφλός ποιητής, από αυτόν λοιπόν πήρε το όνομά της η περιοχή.

Πολλοί άνθρωποι την επισκέπτονται τόσο για να δουν το αρχαίο ιερό- πέτρα όσο και για να απολαύσουν τη θάλασσα .

Ο κοντινός χείμαρρος του Ρακτή μαζεύει στην κοίτη του απορρίμματα τα όποια καταλήγουν στη θάλασσα. Σκεφτήκαμε λοιπόν να τοποθετήσουμε ένα δίχτυ στις εκβολές του χειμάρρου ώστε να συλλέγονται τα απορρίμματα και ένα μηχανισμός με πλατφόρμα θα μεταφέρει αυτά σε έναν κάδο και στη συνέχεια θα απομακρύνονται από την περιοχή. Η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα όταν η πλατφόρμα έχει γεμίσει απορρίμματα. Ο αισθητήρας απόστασης ενεργοποιεί τον κινητήρα όταν τα σκουπίδια έχουν γεμίσει την πλατφόρμα.

Έτσι λιγότερα πλαστικά, αλουμίνια κ.ά θα φτάνουν στη θάλασσα και θα έχουμε ένα καθαρότερο περιβάλλον.

Στην καθαρή Θάλασσα της περιοχής τους καλοκαιρινούς μήνες κολυμπούν πολλοί άνθρωποι. Σκεφτήκαμε λοιπόν να κατασκευάσουμε ένα μηχανισμό πρόσβασης στη θάλασσα και για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες . Εδώ ο αισθητήρας κλίσης ενεργοποιεί τον κινητήρα μόλις ο άνθρωπος που κάθισε στην καρέκλα πιέσει τον αισθητήρα κλίσης προς τα κάτω. Και αρχίζει η λειτουργία για να βρεθεί ο άνθρωπος στη θάλασσα ή το ανάποδο για να επιστέψει ο άνθρωπος στην ακτή.

VIDEO

 

Πρόσθετες πληροφορίες