Πρακτική προσέγγιση της νηστείας: τι είναι και τι δεν είναι νηστίσιμο από τα τυποποιημένα προϊόντα;

Σ? ένα πολύ πρακτικό θέμα, τι είναι και τι  δεν είναι νηστίσιμο από τα τυποποιημένα προϊόντα, έρχεται να βοηθήσει το παρακάτω κείμενο

Νηστεία: Μία πρακτικ? προσέγγιση

Διανύουμε κα? φέτος τ?ν ε?λογημένη περίοδο τ?ς Νηστείας του Πάσχα, γι? τ?ν σημασία κα? τ? νόημα τ?ς ?ποίας ?χουν μιλήσει ?κτεν?ς ο? Πατέρες τ?ς ?κκλησίας μας.
?φορμ? γι? α?τ? τ? μικρ? σημείωμα, ?στόσο, δ?ν ?ταν κάποιος ?π? το?ς θεόπνευστους λόγους τους, ?λλ? κάτι πάρα πολ? πεζ? κα? καθημερινό: ?να πακέτο μ? «μπιφτέκια» σόγιας. ?πρόκειτο γι? ?να πακέτο πο? ξεκίνησε ?π? τ? μακριν? Νότιο ?φρική, γι? ν? καταλήξει στ? ράφι ?ν?ς Super Market τ?ς ?θήνας. Περιεργάστηκα ?ρκετ? τ? κουτ? ? ?γνωστη μάρκα γάρ!?, διέτρεξα τ?ν κατάλογο τ?ν συστατικ?ν (?παγγελματικ? διαστροφ?) κα? μετ? ? ματιά μου ?πεσε στ? «σηματάκια» πο? στόλιζαν μία ?λόκληρη πλευρ? τ?ς συσκευασίας.
?μαθα λοιπ?ν ?τι τ? «μπιφτέκι» μου ?ταν ?λεύθερο γενετικ? τροποποιημένων συστατικ?ν (σηματάκι), ?λεύθερο λακτόζης (?λλο σηματάκι), κατάλληλο γι? χορτοφάγους (τρίτο σηματάκι), Halal (σηματάκι πιστοποίησης), Kosher (σηματάκι πιστοποίησης), κατάλληλο γι? Jain (πο? ?ψαξα κι ?μαθα ?τι ε?ναι μία σέχτα τ?ν ?νδουιστ?ν ? σηματάκι πιστοποίησης κι ?π? α?τούς), σ?ν μερικ? ?κόμα σηματάκια, πο? ?μολογ? ?τι δ?ν κατάφερα ν? ?ποκωδικοποιήσω σ? ποι? διατροφικ? ? θρησκευτικ? ?μάδα ?πευθύνονταν.
Κοίταζα τ? κουτάκι κα? μελαγχόλησα. ?ν ο? ?βρα?οι, ο? μουσουλμάνοι κα? ο? ?νδουιστ?ς τ?ς Νοτίου ?φρικ?ς μπορο?ν ν? πιστοποιο?ν τ?ν καταλληλότητα ?ν?ς προϊόντος ?ς πρ?ς τ?ς διατροφικ?ς  ?παιτήσεις τ?ς θρησκείας τους, γιατί ν? μ?ν μπορο?ν ν? τ? κάνουν κα? ο? ?ρθόδοξοι τ?ς ?λλάδας; Θ? μο? ?ντιτείνετε πώς, σ? ?ντίθεση μ? το?ς παραπάνω, ?με?ς δίνουμε βαρύτητα στ?ν ο?σία κα? ?χι στ?ν τύπο. Δ?ν θ? διαφωνήσω, ?λλ? μέχρι ποίου σημείου;
Συζητώντας μ? φίλους κα? συγγενε?ς, συνειδητοποι? ?τι ?πάρχουν ?ρκετ?ς παρανοήσεις ?ς πρ?ς τ? «νηστίσιμον» ? ?χι ?ν?ς προϊόντος. Κα? δ?ν ?ναφέρομαι σ? φιλοσοφικ?-θεολογικ? ?ρωτήματα, ?πως «κάτι πο? ?χει τ? μορφ? κα? τ?ν ?φ? το? μπιφτεκιο?, μπορε? ν? θεωρηθε? νηστίσιμο ?ν ε?ναι φυτικ?ς προέλευσης»; ?χι! Α?τ? θ? τ? συζητήσει κα? θ? τ? ?παντήσει ? καθένας μ? τ?ν ?αυτό του κα? τ?ν πνευματικό του. ?ναφέρομαι στ? πολ? «τεχνικ?» ?ρωτήματα πο? λένε «π?ς θ? βεβαιωθ? ?τι α?τ? πο? μο? πουλ?νε γι? νηστίσιμο, ε?ναι ?ντως νηστίσιμο»;
Γι? παράδειγμα, λίγα χρόνια πρ?ν ε?χε κυκλοφορήσει στ?ν ?γορ? ?ποκατάστατο «τυρί», τ? ?πο?ο ? κατασκευαστ?ς ? λόγ? ?γνοίας ?νδεχομένως? διαφήμιζε ?ς «νηστίσιμο». Τ? ?ν λόγ? τυρί, πο? περιε?χε πρωτεΐνες γάλακτος, ?ταν βέβαια τόσο νηστίσιμο ?σο κα? ? ? μυζήθρα!
?ντιθέτως, ?χω ?κούσει πολλ?ς νοικοκυρές, ?π? ?να μίγμα ?γνοιας κα? περισσ?ς ε?λάβειας ν? μ? χρησιμοποιο?ν μαργαρίνη (100% φυτικ? προϊ?ν)  ?π? τ? φόβο ?τι περιέχει κρυμμένο? βούτυρο.
Κι ?π? τ?ν ?λλη, πιτσαρίες, ταχυφαγε?α κι ?στιατόρια, τ? τελευτα?α χρόνια, πο? ? νηστεία «πουλάει», μ?ς προσφέρουν πληθώρα ?δεσμάτων μ? τ?ν ?νδειξη «νηστίσιμο». Ε?ναι; Δ?ν ε?ναι; Ποιός θ? το?ς ?κπαιδεύσει; Ποιός θ? το?ς ?λέγξει;
Κι ?χουμε τ?ν καταναλωτ? ν? μένει μόνος κι ?βοήθητος μέσα σ? ?να κυκεώνα ?γνωστων συστατικ?ν.
Μέχρι ν? ?ρθει ? μέρα πο? ο? κατασκευαστ?ς τροφίμων θ? ?ποκτήσουν τ?ν κατάλληλη παιδεία κα? μέχρι ν? ?ποκτήσουν τ?ν ε?αισθησία ν? σημαίνουν ?ς «νηστίσιμα» προϊόντα τους, ?ς δώσουμε μερικ?ς πρακτικ?ς συμβουλ?ς γι? ?σους ?δικαίως? σαστίζουν μπροστ? στ?ν ?τικέτα.
Βασικ?ς κανόνας ε?ναι ? προσεκτικ? ?νάγνωση τ?ν συστατικ?ν τ?ς ?τικέτας. Ε?ναι ? μοναδικός, σαφ?ς κα? ?γκυρος τρόπος γι? ν? μάθουμε τί περιέχει α?τ? πο? θ? καταναλώσουμε.
?ν προσπαθήσουμε ν? χωρίσουμε τ? περισσότερα ?π? τ? συστατικ? τ?ν τροφίμων σ? δύο ?μάδας, τότε θ? ?χουμε

 Συστατικ? «?ρτίσιμα»

? Καζεΐνες κα? καζεϊνικά
? Πρωτεΐνες γάλακτος
? ?ρ?ς γάλακτος
? Στερε? γάλακτος
? Ζελατίνη (προέρχεται κυρίως ?π? χοιριν? ? μοσχάρι)
? ?λβουμίνη (ε?ναι τ? ?σπράδι το? α?γο?)

Συστατικ? φυτικ?ς προελεύσεως,πο? θ? μπορο?σαν ν? καταναλωθο?ν στ? «λαδερ?» νηστεία

? Γαλακτωματοποιητ?ς
? Μόνο κα? δι-γλυκερίδια λιπαρ?ν ?ξέων
? Γαλακτικ? ?ξ? (δ?ν προέρχεται ?π? τ? γάλα)
? Βούτυρο κακάο (δ?ν ε?ναι ζωικ? βούτυρο)
? Μαργαρίνες ? φυτίνες
? Πρωτεΐνη σίτου
? ?μυλα (?πλ? κα? τροποποιημένα)
? Πηκτικ? (κόμμι γκουάρ, χαρουπιο?, ξανθάνης κ.λ.π)
? Γλυκαντικ? (δεξτρόζη, μαλτοδεξτρίνη, φρουκτόζη κ.λ.π)

κα? πάνω ?π? ?λα «Μέτρον ?ριστον»

?λένη Λάτση
Τεχνολόγος Τροφίμων

 Πηγή : https://christianvivliografia.wordpress.com/2011/12/05 

Πρόσθετες πληροφορίες