ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ

Την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου η Δ΄ και η Ε΄ τάξη του σχολείου μας επισκεφθήκαμε την περιοχή του Κάμπου ,παρακολουθώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΠΕ Ομηρούπολης «Περιδιαβαίνοντας το μυροβόλο δάσος των Εσπεριδοειδών..».

Αρχικά παρακολουθήσαμε μια τηλεπαρουσίαση του προγράμματος από τον υπεύθυνο του ΚΠΕ, κ. Σταύρο Σπυράκη και στη συνέχεια δώσαμε όλοι ραντεβού στον Κάμπο ,στο γεφύρι του Κοκαλά. Εκεί ξεκίνησε το μικρό ταξίδι μας στο μυροβόλο δάσος…Περάσαμε τον ξερό χείμαρρο και κάναμε την πρώτη μας στάση στο κτήμα Καράβικο. Θαυμάσαμε τη μαρμάρινη στέρνα και τον καταπράσινο περίβολο με τα ψηλά δέντρα. Περπατήσαμε λίγα μέτρα παρακάτω και βρεθήκαμε στο κτήμα Ρίζικο. Σταθήκαμε στην ξύλινη αυλόπορτα, παρατηρήσαμε τα πετρόχτιστα τοιχογύρια και μπήκαμε στην αυλή του. Τρέξαμε όλοι στο μαγγανοπήγαδο με τη μεγάλη στέρνα. Ο κύριος Σταύρος μας έδειξε πως λειτουργούσε ο μάγγανος και πώς το νερό έφτανε στο περιβόλι ταξιδεύοντας μέσα από τα αυλάκια. Προχωρήσαμε στο περιβόλι με τις πορτοκαλιές που σκορπούσαν τα αρώματά τους στο χώρο. Εκεί ο κ. Σταύρος φορτωμένος με τα εργαλεία του μας έδειξε πώς φρόντιζαν παραδοσιακά τα περιβόλια τους οι περιβολάρηδες. Αφού συζητήσαμε αρκετά για την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών και όχι μόνο, πήραμε το δρόμο για την έξοδο από το κτήμα. Απέναντι ακριβώς στεκόταν η εκκλησία της Παναγιάς της Συριώτισσας και του Αγίου Εφραίμ. Θαυμάσαμε το ψηλό πετρόχτιστο καμπαναριό με την παραδοσιακή θυμιανούσικη πέτρα και σταθήκαμε στο προαύλιο του ναού με τα υπέροχα βοτσαλωτά που στόλιζαν το δάπεδο. Στη συνέχεια όλοι μαζί φτιάξαμε έναν κύκλο, κλείσαμε τα μάτια και αφεθήκαμε να νιώσουμε τους ήχους και τις μυρουδιές της καμπούσικης φύσης…

       Κάπου εδώ το μικρό μας ταξίδι έφτανε στο τέλος του… Τα πλούσια αρχοντικά,τα καταπράσινα περιβόλια με τους ψηλούς μαντρότοιχους ,τα στενά δρομάκια ,τα αρώματα που έφταναν στη μύτη μας και όλα όσα ακούσαμε για εκείνη την εποχή που ο Κάμπος ανθούσε στο νησί μας, θα μείνουν αξέχαστες εικόνες στο μυαλό μας.

Σκέψεις των παιδιών

« Μου άρεσε ο Κάμπος με τα μανταρίνια και τα πορτοκάλια…»

«Θα μου μείνουν αξέχαστα τα περιβόλια και ο μάγγανος που γύρναγε…»

«Θυμάμαι τα αρχοντικά με τις μεγάλες αυλόπορτες και τα βοτσαλωτά…»

«Μου έκανε εντύπωση το κτήμα Ρίζικο στον Κάμπο, γιατί είχε ένα τεράστιο περιβόλι. Αυτό που συγκράτησα πιο πολύ ήταν τα κυπαρίσσια που φύτευαν στα κτήματα για να προστατέψουν τα εσπεριδοειδή απ΄τον βορειά.»

«Θυμάμαι την εκκλησιά της Παναγιάς της Συριώτισσας και του Αγίου Εφραίμ με τα υπέροχα βοτσαλωτά…»

«Μου άρεσε η πέτρινη στέρνα και το μαγγανοπήγαδο.»

«Κάναμε ένα κύκλο, κλείσαμε τα μάτια μας και ακούσαμε τους πιο ωραίους ήχους και μυρωδιές...Τα πουλάκια να κελαηδούν και το απαλό αεράκι να μας έρχεται στο μέτωπο μαζί με τα αρώματα του Κάμπου…»

 

Πρόσθετες πληροφορίες